Fellelt anyagok

Erre az oldalra gyűjtöttük össze a MESZ I-gyel kapcsolatos legfontosabb írásokat, hang- és videofelvételeket.

On-line is elérhető dokumentumok

Kozma, L. The New Digital Computer of the Polytechnical University Budapest Periodica Polytechnica Electrical Engineering (Archives) Vol 3 No 4 (1959) pp. 321–343 Ez messze a legrészletesebb és leghitelesebb fennmaradt dokumentum a gép felépítéséről és működéséről. A fenti linken át on-line is szabadon elérhető.

Krámli Mihály (főszerk.) Sorsok és találmányok – Tanulmányok a magyarországi zsidó műszaki alkotókról a Magyar Holokauszt 70. évfordulója alkalmából – a könyv letölthető a „Dokumentum” alatti ikonra kattintva. A Kozma Lászlóról szóló fejezetet Képes Gábor írta.

Videók, hangfelvételek

Magyar Filmhíradó 1958. november / 47 / 3 – Ez az egyetlen ismert filmfelvétel, amely a MESZ I számítógépet mutatja, ráadásul működés közben. Nagyon örültünk, amikor megtudtuk, hogy ez létezik, és külön jó, hogy online, díjmentesen elérhető. Sőt, itt is megtekinthető:

Frajka Béla portréja – Ez a riportfilm a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Informatikatörténeti Fóruma (iTF) szervezésében készült, annak “Arcképek a magyar informatika történetéből” sorozatában, 2017 nyarán. A gép elkészülte után Frajka Béla üzemeltette és programozta azt, így természetesen a vele készült interjúban a MESZ I-ről is sok szó esik.

Beszélgetés Kozma Lászlóval – 1982-es hanginterjú Kozma Lászlóval. Riporter: Esti Judit. Szintén jelen van: Kovács Győző. Erről az anyagról sokáig azt hittük, eltűnt örökre. Már a létezéséről is csak egy apró véletlen folytán értesültünk: Kovács Győző: Válogatott kalandozásaim Informatikában c. könyvében tesz említést róla. Bár elveszettnek gondolták többen, végül Kovács Győző hagyatékában Esti Judittal és Dömölki Bálinttal közösen találtunk egy másolatot róla két audiokazettán 2019 decemberében. Mi nagyon örültünk neki, reméljük Önöknek is tetszeni fog!

Korabeli újságcikkek

Az Arcanum Digitális Tudománytárban kutatva nagyon érdekes cikkekre bukkantunk. Csodálatos, elképesztően teljes, teljes szövegben kereshető gyűjteményük van, mindenkinek csak ajánlani tudjuk! Ráadásul ahhoz is hozzájárultak, hogy a megfelelő részleteket e honlapon megjelentethessük. Köszönjük!

Íme a két általunk legérdekesebbnek vélt cikk:

Népszabadság 1958. november 12, szerda. A 2. oldalon írnak az akkor bemutatott számítógépről.

Műszaki Élet 1959. július 9. A 7. oldalon (a linkelt pdf második lapján) részletesen ismertetik a MESZ I-et.

Nyomtatott dokumentumok

Frajka Béla: Távbeszélőtechnika I. Kapcsolástechnika (Dr. Kozma László egyetemi tanár előadásai alapján). (Kézirat, változatlan utánnyomás) Budapest, 1962, Tankönyvkiadó Bár a MESZ I-ről nem írnak benne, az abban is alkalmazott eszközöket és módszereket részletesen ismerteti e jegyzet.

Kozma László: A Műszaki Egyetem első digitális számítógépe. Budapest, 1961, Budapesti Műszaki Egyetem 1960. évi tudományos évkönyv, Tankönyvkiadó, pp. 139-154. A fent hivatkozott, Periodica Polytechnica-ban megjelent cikk magyar fordítása. Az eredetihez képest egy-két dolgot kihagyott a szerző a fordításból, minden bizonnyal terjedelmi korlátok miatt.

Salló Ferenc: A standard (Western) automata központok jelfogói, Budapest, 1947, Postamérnöki közlemények 7. szám, Magyar Postavezérigazgatóság által megbízott szerkesztő bizottság. Az alkalmazott jelfogók megértéhez vettük hasznát.

Salló Ferenc: Jelfogók és azon beszabályozása. Budapest, 1954, Posta anyagellátó és készletező vállalat házinyomdája Az előző könyvecske későbbi, bővített kiadása.

Comments are closed.