Rólunk

A projektben résztvevő szakemberek szabadidejükben, önkéntesként dolgoznak. A projekt nyitott, további segítséget szívesen fogadunk.

A projekt tagjai jelenleg:

Vid Gábor, Balázsfi Diána, Németh Krisztián

Dr. Balázsfi Diána

Neurobiológus, munkahelye a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet.

„Mindig is érdekelt hogyan működik a világ, többek között ezért is lettem biológus, de nyitott vagyok más tudományterületekre is. Az utóbbi időben olyan mértékű technikai fejlődés történt, mellyel lépést tartani szinte lehetetlen. Nap mint nap használjuk okostelefonjainkat, laptopjainkat, de vajon tudjuk, hogyan működnek? Hogyan lesznek az egyesekből és nullákból értelmezhető információk? Bár ez a gép nem igazán hasonlít a mai modern számítógépekre, de jó néhány alapelvet már itt is alkalmaztak, mely lehetőséget ad arra, hogy például megértsük a memória működését, mely akár egyszerű relékkel is megépíthető. Számomra hobbi, ugyanakkor érdekes megismerni működését és fontosnak tartom megismertetni az emberekkel a számítógépek fejlődéstörténetéből elfeledett korszakot.”

Dr. Németh Krisztián

Informatikus mérnök, munkahelye a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke.

„A műszaki tárgyi emlékekben az a furcsa, hogy eredetileg praktikus céllal készültek, ma mégis műtárgyként tekintünk rájuk. Ha pedig műtárgy, akkor a szépséget keressük bennük, akárcsak egy szoborban vagy egy festményben. Sokszor e tárgyak valóban szépek, azonban mégsem azért készültek, hogy dekoratívak, hanem hogy hasznosak legyenek. Az igazi szépség a működésükben rejlik. Hiába marad fenn egy számítógép, ha nem tudjuk, hogyan működött, akkor egy jelentős része mégis elveszett. Ezt szeretném újra megtalálni!

A MESZ I számomra különösen érdekes, hiszen ez volt az első számítógép az országban, sőt az egyetlen jelfogós számítógép, amely ráadásul a munkahelyem jogelődjén, a BME Vezetékes Híradástechnika Tanszéken készült és üzemelt. Jó lenne írni rá egy programot, és ugyanúgy örülni neki amikor lefut, ahogy az ötvenes évek végén örültek neki elődeink! Reméljem egyszer ez is sikerül.”

Nyilas Gergely Sándor

Informatikus, munkahelye a Lufthansa Systems Hungária Kft.

„A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szereztem műszaki informatikus diplomát. Több mint 11 évet töltöttem a légi informatikai iparban mint programozó majd vezető fejlesztő, jelenleg is ebben a munkakörben dolgozok. Fő profilom a Java és Javascript alapú, ún. mikroszervíz architektúrájú rendszerek tervezése, fejlesztése és üzemeltetése. A MESZ I projektben egy relés áramköröket szimuláló és megjelenítő szoftver implementálásával veszek részt. 

Régi hobbim a ’70-es és ’80-as évek mikroszámítógépeinek gyűjtése és javítása, újabban pedig a vitorlázórepülő-pilóta szakszolgálati engedély megszerzésén dolgozok.”

Vid Gábor

Villamosmérnök (műszeripar-automatizálás szakirány)

„A Bolyai János Elektronikai Szakközépiskolában szereztem elektronikai műszerész képesítést, ezt követően pedig a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán villamosmérnöki diplomát. A végzés után különböző munkahelyeken részben TCP/IP alapú hálózatokkal, telefonhálózatokkal, részben ipari automatikai rendszerekkel foglalkoztam. Jelenleg egy mérnöki kft-nél műszaki projektvezetőként, PLC programozóként dolgozok. Munkám kapcsán gyakran találkozok relés kapcsolásokkal, alacsony szintű programozási feladatokkal, mint például mikrovezérlők, célhardverek. Ezek az ismeretek sokat segítenek a MESZ I működésének megismerésében is.

A projekt során ugyanakkor egyik régi hobbimat is hasznosítani tudom: általános iskolás korom óta amatőr fotós vagyok, ami most a számítógép és az azon végzett munkák dokumentálása során jelent nagy segítséget.”

Írjon nekünk!

E-mail címünk (a spamrobotokat kicsit megdolgoztatjuk, ezért képként) :

Comments are closed.