Köszönetnyilvánítás

Köszönettel tartozunk és hálával adózunk Képes Gábornak, aki a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Kemény János-díjas főmunkatársa, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum korábbi műszaki muzeológiai osztályvezetője, számítástechnikai gyűjteményének korábbi főmuzeológusa, költő, sci-fi író, a HP számológépek szerelmese. Még wikipedia oldala is van! Egyszer én is próbáltam, beírtam magam a születésem napjához tartozó wikipedia oldalra az aznap született hírességek közé, hogy „Krisztian Németh, Hungarian engineer”, de kitöröltek. Pedig egyszer majd eljő az én időm! Gáboré mindenesetre már eljött. Tényleg sokat segített a projekt indulása óta, neki köszönhetjük többek között a Kozma filmhíradó részletet. Ha nincs az ő ötlete, hogy ezt a számítógépet újra kéne éleszteni, ez a projekt sincs. Igaz, cserébe mi sokkal nyugodtabban alszunk. Hogy mindezért hálásak vagyunk-e, még nem tudjuk, de ha valakinek, akkor a projekt elindulásáért minden bizonnyal neki tartozunk köszönettel. A fotón az a pillanat látható , ahol ez az egész félrement. Gábor bal oldalon látható, amint épp kitalálja, hogy kitol egy csapat mérnökkel, azzal, hogy bogarat ültet a fülükbe.

Gábor híres a jó humoráról (és, khm, eredeti szóvicceiről is), így minden bizonnyal nem sértődik meg egy efféle köszönetnyilvánításért. Legfeljebb egy szép versben „áll bosszút”. Vagy sci-fi-ben, amiben mi leszünk a főgonoszok. Abban a fajta sci-fi-ben, amelyben a gonosz nyer!


Kiss László az MMKM Műszaki Tanulmánytárának műszaki muzeológusa felügyeli a munkánkat. Igazi technikatörténeti polihisztor ő, aki a hadihajóktól a lábbal hajtós varrógépeken át a számítógépekig szinte mindenhez ért. A munkánkat pedig nem pusztán felügyeli, hanem minden lehetséges módon támogatja. Számára nem létezik „nem”. Persze lehet, hogy csak mindig jól kérünk.

Az ő ötlete volt az is, hogy az éppen vizsgált jelfogót a mellette lévő kis lukon átdugott hurkapálcával tudjuk úgy megjelölni a legegyszerűbben, hogy az mindkét oldalról azonosítható legyen. Remek ötlet, mindaddig, amíg egyikünk sem szúrja ki vele a szemét. Márpedig egyelőre mindenkinek megvan mindkét szeme, szóval – lekopogom – a dolog működni látszik.

Lacinak (a képen jobbra, fehér pólóban) köszönjük a végtelen segítőkészségét ezúton is!


Szabó Mátéval (csíkos pólóban) és Képes Gáborral egy 2020 egy meleg júniusi napján Szegeden a Tisza partján egy hatalmas adag halászlé mellett azt terveztük, hogy megváltjuk a világot. Vagy átvesszük az uralmat felette, vagy valami ilyesmit. De legalábbis eszünk egy desszertet. A háromból egy eddig sikerült is (nem mondjuk meg, melyik), illetve sikerült kicsit Mátét is behúzni a csőbe, hogy segítsen e lap angolra fordításában. Ez így is történt, neki pedig Kendra Chilson segített, nagyon köszi mindkettőjüknek! Thank you, guys! Meg persze Gábornak is, aki nélkül ez sem jöhetett volna létre, természetesen. Sajna a fotóról csúnyán lemaradt, de higgyék el, a kóla az övé volt.

Comments are closed.